Acasă Arhitectură
Categorie:

Arhitectură

Publicitate

Muzeul Currier a anunțat achiziționarea unei a doua case proiectate de Frank Lloyd Wright în Manchester (New Hampshire). Este una dintre singurele șapte case ale arhitectului construite în așa-numitul stil Yuson (din acronimul U. S. O. N. A. – Statele Unite ale Americii de Nord), pe care arhitectul a proiectat-o pentru clasa de mijloc.

Ca și celelalte proiecte „Usonian” ale lui Wright de sticlă și beton, această casă de 130 de metri pătrați, cu două dormitoare, este proiectată cu o zidărie reticulară din blocuri mici de beton. Unele dintre ele sunt realizate din sticlă și, de exemplu, lumina naturală intră în sufragerie din 350 dintre aceste celule.

Pagini: 1 2

Publicitate

Dedicarea moscheii Nurosmaniye din Istanbul este destul de neobișnuită. Numele său se traduce prin” Lumina Sfântă a otomanilor ” și nu corespunde cu tradiția botezului moscheilor cu numele unui anumit sultan. În cazul Nurosmaniye, prima referire este la Sura 24 din Coran, „Al-Nur”, adică „Lumina Sfântă” (este scrisă pe peretele din interiorul moscheii), și abia mai târziu la sultanul Osman al III-lea, în timpul căruia a fost finalizată construcția.

Formele baroce au fost caracteristice domniei lui Mahmud I, care a venit la putere în 1730. În anii 1740, aceste forme au început brusc să influențeze clădirile publice, în special magnificele „sebilis”, chioșcuri cu fântâni.
Dar în Moscheea Nurosmaniye adaptarea otomană a barocului a atins apogeul. Cupola sa este susținută de patru timpane între arcuri, care definesc podeaua pătrată a clădirii cu numeroase ferestre. Curtea este unică: are o formă semi-eliptică, astfel încât structura este întotdeauna în centrul atenției vizuale. Nurosmaniye se distinge, de asemenea, printr-un nou tip de majuscule, care se referă la ordinea corintică și constituie o trăsătură caracteristică a barocului Otoman.

Pagini: 1 2

Publicitate

Arcul de triumf ca tip de arhitectură este bine cunoscut: un singur arc, două sau trei, plasat între pilaștri care susțin mansarda, unde sunt așezate inscripții, reliefuri sau statui. La început au fost construite doar la Roma, apoi s-au răspândit în tot Imperiul Roman, din Maroc până în Scoția și mult mai târziu în întreaga lume.

Peter Howell a descris toate acestea și multe altele în arcul de Triumf, prima relatare cuprinzătoare a acestui tip de arhitectură cu toate variantele sale. A existat atât de mult material încât autorul a întâmpinat probleme organizaționale inevitabile: șapte capitole sunt dedicate aici antichității și doar unul întregului mileniu următor (în special, el nu menționează verandele triple de intrare ale Bisericilor Medievale, ceea ce pare ciudat). Cu toate acestea, astfel de omisiuni nu diminuează valoarea generală a acestei lucrări.

Pagini: 1 2

Publicitate

Wilton House, din Wiltshire, a fost reședința de țară a familiei Herbert a conților de Pembroke din 1544. Casa este cunoscută mai ales pentru fațada sa sudică maiestuoasă din anii 1630 și pentru faimoasa „sală dublă cubică”, unde atârnă un portret mare al celui de-al patrulea conte și al familiei sale, de Antonis van Dyck.

Schimbările au avut loc în secolul al XX-lea și chiar și astăzi. Actualul conte, care a moștenit moșia în 2003, și soția sa au atârnat din nou picturile și au reproiectat interioarele urmând sfatul celebrului designer David Mlinarich. Vechile sculpturi din galeria acoperită au fost restaurate și rearanjate încă o dată.

Pagini: 1 2

Publicitate

Stația de cale ferată Liege-Guillemins este un punct de reper Belgian excepțional. Crearea geniului arhitectural Santiago Calatrava, frumoasa stație arată ca o stingray uriașă. Acoperișul său ondulat de 32.000 de metri pătrați este susținut de 39 de arcade din oțel, o minune a ingineriei Moderna și arta construcției înalte. Clădirea nu are fațade laterale, așa că se deschide cât mai mult spre oraș.

Pagini: 1 2

Publicitate